Jump to content
Blue Wicked

Clutch not disengaging

Recommended Posts

Hi, I'm new on here, but have two Freelanders, an 01 Sport, and an 04 HSE, both 1.8. I've recently replaced the clutch and the hydraulics in the HSE, and all was fine. Until, that is, the engine hits normal operating temperature range. Five minutes after reaching temperature, it's extremely hard to impossible to select any gear while the engine is running. When the engine cools to below temp and I restart, the gears can be selected very easily.Try to select when the engine off it selects every gear with no problems. Does anyone have a clue as to what the problem may be? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you move the clutch pivot arm that goes through the side of the bellhousing? Those can seize up with dirt / corrosion and I'd imagine heat could make it expand in the hole & get stuck.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yup, it's moving fairly freely, so I didn't need to replace either it or the actuator fork. The lever travels almost all the way to the bell housing warm or cold. I've just checked the gear oil and level, and it's at the bottom of the level hole, it's also brand new oil of the right spec. so that doesn't seem to be the problem. It has a new clutch bearing too, which I made sure was moving freely before refitting the housing and gearbox. One more thing, when the engine's warm and I turn it off, clutch in and select, it goes in no bother. Turn the engine and try to select, it refuses.

Edited by Blue Wicked
Further information.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We use cookies to ensure you get the best experience. By using our website you agree to our Cookie Policy