Jump to content
Daragh

Correct spark advance for RV8 3.5

Recommended Posts

The problem is MS can be fitted to almost anything, but their setup may be very different to your setup - crank & cam triggers, double-stacked distributors (wankel!), coil-on-plug direct-drive etc etc. so you've got to be very careful who you copy.

LR4x4 is a good base as almost everyone is running the setup Nige sells (either because it came from Nige or because it's a popular and reliable configuration) so almost all the posts, settings, advice and tuning etc. are based on a Rover V8 running MS1 and EDIS with very similar config. Advice found elsewhere for other vehicles could be anything and could be totally wrong for your setup.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've looked it up and recommendations varies but 3 bar seems consensus. If I am reading my MLV correctly mine runs at -5 dipping regularly to -7! That seems a strange, I guess I am reading this wrong.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, FridgeFreezer said:

The problem is MS can be fitted to almost anything, but their setup may be very different to your setup - crank & cam triggers, double-stacked distributors (wankel!), coil-on-plug direct-drive etc etc. so you've got to be very careful who you copy.

LR4x4 is a good base as almost everyone is running the setup Nige sells (either because it came from Nige or because it's a popular and reliable configuration) so almost all the posts, settings, advice and tuning etc. are based on a Rover V8 running MS1 and EDIS with very similar config. Advice found elsewhere for other vehicles could be anything and could be totally wrong for your setup.

­čĹŹ

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, FridgeFreezer said:

The problem is MS can be fitted to almost anything, but their setup may be very different to your setup - crank & cam triggers, double-stacked distributors (wankel!), coil-on-plug direct-drive etc etc. so you've got to be very careful who you copy.

LR4x4 is a good base as almost everyone is running the setup Nige sells (either because it came from Nige or because it's a popular and reliable configuration) so almost all the posts, settings, advice and tuning etc. are based on a Rover V8 running MS1 and EDIS with very similar config. Advice found elsewhere for other vehicles could be anything and could be totally wrong for your setup.

Yep, I agree re the settings and set up but I thought the interface of changing the parameters would be the same. Just trying my best to look up stuff rather than ask stupid questions and waste peoples time on the forum. I am sure people's generosity on the forum will only last for so long and I want to try and keep my teachers happy ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

So sorry, I'm getting threads mixed up! Ignore comments on fuel pressure. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Daragh said:

I've looked it up and recommendations varies but 3 bar seems consensus. If I am reading my MLV correctly mine runs at -5 dipping regularly to -7! That seems a strange, I guess I am reading this wrong.

I'd be surprised if MLV is showing you fuel pressure???

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, lo-fi said:

So sorry, I'm getting threads mixed up! Ignore comments on fuel pressure. 

no worries.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Daragh said:

I ´╗┐probably have┬áit wrong as it shows as a negative value but it has one of the drop down options 'Fuel Press'. See attached....?

´╗┐´╗┐2018-12-01_12.54.03.msl from cold -.msl

Unless you know you have a fuel pressure sensor hooked up, it's probably a red herring - MS has lots of inputs that can be used for allsorts, so if one of them is mis defined or isn't there but is enabled in software you can get weird bogus readings...

Share this post


Link to post
Share on other sites

What Jon said - there's a setting for Nitrous injection but that doesn't mean anything unless you've actually got a NOS kit hooked up to the right pin on the ECU!

 

I believe TSD is to blame for the NOS setting :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not always obvious!

The biggest problem with MS is it's tried to be all things to all people, and that makes it a LOT more complicated than it really needs to be. If you remove all the wacky stuff that's only used by 1% of people it would be a great benefit IMHO.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies to ensure you get the best experience. By using our website you agree to our Cookie Policy