Jump to content
Franmax

Discovery 1 1997 Auto Gearbox fault

Recommended Posts

Help, ( said in a Penelope Pitstop voice 😊)

From 2nd to 3rd gear its slipping. Over-revs, so i take my foot off a little to reduce revs. Sometime she will go in to 3rd, sometimes  it takes more revs to engage gear. Anyone any idea. ?. Othe gears seem to engage with  no problem.  Do i need to spend loadsa cash on a recon gearbox 😢 or hopefully it may be a simpler issue ??. 

Thanks chums for any advice.😊

20190217_160406.jpg

20190212_231720.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

ATF level?

Share this post


Link to post
Share on other sites

You could try and chànge the oil in gearbox but make sure you change the gearbox filter aswell.ebay have filters .dont go to land rover.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks both. Fluid level ok. I will try the filter and oil change. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have a read on Ashcroft's site too.......

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

As above, change oil and filter but sometimes this can do more harm than good if the oil hasn't been changed for a long time.

If that doesn't fix it its probably cheaper to take a punt at a few second hand gearboxes than send it away to be repaired, there's not a lot that is easily repaired in them at home either.

http://www.cowdery.org.uk/zf.php

Edited by Mudmonkey
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Another vote for oil and filter change - mine (TD5 though) had similar symptoms and a double oil/filter change brought it back to normal and it's still going strong..

 

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

If the fluid is black, you are unlikely to get it back, it should be a nice bright red colour ideally.

Is your kickdown cable connected and adjusted properly?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Bowie69 said:

If the fluid is black, you are unlikely to get it back, it should be a nice bright red colour ideally.

Is your kickdown cable connected and adjusted properly?

Good point, mine wasn't black - but then neither was it cherry red... It was a sort of "brown with tiny black specks" colour :D

  • Sad 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We use cookies to ensure you get the best experience. By using our website you agree to our Cookie Policy