Jump to content
Sign in to follow this  
v8classic

Discovery 1 1998 3.9 v8 no spark

Recommended Posts

Hi All 

I have a 3.9 V8 Disco 3 door bought as a non runner but i'm struggling to get it going. At first it wouldn't do anything then i bought a bypass for the immobiliser and it now turns over but i am unable to get a spark. I have changed the coil, put a live straight from the battery to the coil +ive and a spark plug in the main lead from the coil but no spark at all. Does any one have a wiring diagram i could look at or would you be able to tell me any other bits to change? it does have an lpg kit on the vehicle too. The engine isn't staying in the disco it is going in another project so all i need is to get it fired up and see how it runs. 

 

Any help would be much appreciated. 

 

Thanks in advance!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'd put money on it being the ignition amplifier module on the side of the dizzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, FridgeFreezer said:

I'd put money on it being the ignition amplifier module on the side of the dizzy.

I agree, but its possibly not on the side of the dizzy on a 98 disco. I think they had moved to the coil mounting bracket by then.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Gents 

Thanks for coming back so quickly. I have changed the Ignition Amp but to no avail. The dizzy it has in it is a power spark one which has the slot for the oil pump in it but the engine i have doesn't have the same oil pump drive would this matter? It also has an lpg system on it and i am wondering if there is an issue with that. Would the ECU have anything to do with it? Would it be worth swapping for another? Or is there a way of bypassing it all just to get it running? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you've not got spark then nothing else is going to happen - there's only a few things that can be wrong, if the coil has power and the igntion amp is working then you should get sparks.

The ECU uses the coil -ve signal pulses to tell it the engine's turning so until that's happening the ECU will do nothing - no fuel injection at all.

 

I missed your request for a wiring diagram, here's the EFI side although it doesn't show the ignition amp;

 

hotwire3.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies to ensure you get the best experience. By using our website you agree to our Cookie Policy