Jump to content

Recommended Posts

Hi all.

For a while, we've had an issue with the headlights sporadically not coming on. The sidelights work fine, but sometimes the main/dipped beam doesn't do squat. I changed the switch for a genuine lucas one, but that's not helped at all, it still does it (except that now the switch occasionally springs back to the sidelight only position, but that's another matter...).

It mostly does it when you're trying to turn them on in the first place, but it sometimes does it while you're driving, which is especially fun when all the lights go out while you're blatting down a little lane.

Whacking the switch area firmly, up under the steering column brings them all back on, and going over all of the switches and connections with a meter reveals nothing. As I say, I've replaced the on/off switch, so could it be the dip switch, or something else?

Any help appreciated, as it's wearing a little thin now.

Cheers

Jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello, I was just about to start a very similar thread.

My Issue was all lights working fine however occasionally full beam spot lights cutting out, as you say very interesting at high speeds at the dead of night. Simply A loose switch between high beams and headlights.
However I tried to replace the lights today. Put everything back together, and when testing lights.

Side lights work fine,

Head lights not working at all

Full beams work when pulled toward driver, (flashing) but not when put on full beam.

Not sure quite what I've done or what to do next, any help would be appreciated.

Iain

Share this post


Link to post
Share on other sites

on the wires side of the left hand stalk make sure all the connections are a good fit, they are a tube connector on to a pin on the stalk,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gave them a brief wiggle before having to blat off to get the transfer box done, and it seems to be where the issue is. I'll get at it all with contact cleaner when it comes back, thanks again Western.

Share this post


Link to post
Share on other sites

What year is your defender guys? Do they have blade fuses?

If not and have the old glass type, it may be worth upgrading to blade type.

Headlights require alot of current and sometime a poor connection on the fuse is all that is needed to cause problems.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had problems with my main beam - would not switch on, but would flash via the dip/main stalk. It turned out to be bent contacts on the dip/main stalk. The contacts are on the left hand side of the column and completely open. Some careful bending with some fine nose pliers and the system worked again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

After much prodding of the wires, I found that there was a piggy-back connection to a relay for the spot lights on top. The spade connector that the previous numpty owner had used wasn't on right, and was making things spark. This seems to have somehow been affecting the main lights' operation, although I don't get how. New connector - problem solved.

Even managed to fix the new Lucas switch flicking back to the sidelight position - found the connector was wedged up against it... fitted by the current numpty me, so slap on the wrist there.

Share this post


Link to post
Share on other sites

May seems to be the month for odd head light issues...

Got my TD5 back from warranty gearbox rebuild and my headlights no go when switching on using the main switch - HOWEVER if I flicked the high/low/flash switch, they would come on. OK - so I didn't look further as had work around.

now a few weeks later, on the way home last night, the deadlights don't work at all - EXCEPT when holding the high/low/flash switch in the "flash" position, luckily I have flood lights so was able to make it home without blinding oncoming drivers - But I need to drive home again in the dark and would like to get this sorted during my lunch break.

I had the steering column covers off and the switches and connections look OK, fuses check OK - where else should I look / check?

sidelights are fine - side/head light switch was replaced last year

2002 TD5 110 S/W

Share this post


Link to post
Share on other sites

replaced indicator/high/low/flash/horn switch and all sorted - bit of holdup removing steering wheel, but got there without using a gear puller in the end

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies to ensure you get the best experience. By using our website you agree to our Cookie Policy