Jump to content
Sign in to follow this  
lotusandy

S III Dwell Angle

Recommended Posts

I have just replaced by somewhat knackered lucas distributor with a new replacement unbranded unit from Paddocks, the existing one had a points gap of 15 thou which ran at 60 degrees dwell, however the new one when set to a gap of 15 thou only runs at a dwell angle of 42 degrees, I have adjusted the gap to 12 thou which corresponds to a dwell angle of 50 degrees. The manual states 15 thou and 60 degrees.

Question is how should i set it? gap or angle? does it really matter that much, the engine seems to be running very well on either setting.....

Many Thanks Andy

Share this post


Link to post
Share on other sites
I have just replaced by somewhat knackered lucas distributor with a new replacement unbranded unit from Paddocks, the existing one had a points gap of 15 thou which ran at 60 degrees dwell, however the new one when set to a gap of 15 thou only runs at a dwell angle of 42 degrees, I have adjusted the gap to 12 thou which corresponds to a dwell angle of 50 degrees. The manual states 15 thou and 60 degrees.

Question is how should i set it? gap or angle? does it really matter that much, the engine seems to be running very well on either setting.....

Many Thanks Andy

The Dwell angle is more relevant, as this sets the required 'recovery time' for the ignition coil to give a nice fat spark. In reality, as long as you are near enough it will be ok. The more modern Lucas distributors (which your new one will be) should have a dwell of 46 to 56 degrees. If yours is now 50 degrees, then it is fine.

Regards,

Diff

Share this post


Link to post
Share on other sites
The Dwell angle is more relevant, as this sets the required 'recovery time' for the ignition coil to give a nice fat spark. In reality, as long as you are near enough it will be ok. The more modern Lucas distributors (which your new one will be) should have a dwell of 46 to 56 degrees. If yours is now 50 degrees, then it is fine.

Regards,

Diff

Many thanks for letting me know, although it is running fine it is always nice to get confirmation that I have set something correctly...

Cheers Andy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies to ensure you get the best experience. By using our website you agree to our Cookie Policy