Jump to content

erratic idle


bigdru
 Share

Recommended Posts

hi, my 95 disco v8 started leaking petrol last night.

turned out to be the fuel return pipe had been joined and had split at the join under the boot floor.

fixed it this afternoon ,now when i start it the revs go from 1000rpm to 0 and any where in between.

as it didnt do this before any one got any ideas

cheers

bigdru

Link to comment
Share on other sites

The fuel system works by pumping too much fuel and at low engine speed/demand, most of this is returned to the tank, so IMHO air in the system would fairly quickly get pumped right back to the tank - unless there is another problem too.

Really we probably could do with a little more information - do you mean that it stalls? If so how long does it run for? Are the plugs very wet? If it doesn't stall then do you mean it has an erratic tickover? Will it run under throttle? Will it rev up? etc etc...

I know that, having disturbed the fuel system it's tempting to think that's the cause of subsequent problems, but don't let that blind you to other possibilities too: Are the sparks ok? Are there any sensor wires off/loose/corroded? etc etc.

Link to comment
Share on other sites

the car ran fine until i fixed the leak in the return pipe.

when starting it stalls first time, then on second attempt it will idle very erratic going from 0rpm to 1000rpm .

the car still drives and pulls fine after a while it settles down, until you stop it and start it again.

only thing that was touched was the return pipe at the tank.

Link to comment
Share on other sites

Hi all sorry to hi-jack the thread my 1996 3.9v8i has very similar symptoms,start it up and it's fine on cold start as soon as it drops to idle speed the revs become very irregular i.e it goes from 750 to 1100 to almost stalling but picks its self back up,how ever 9 times out of 10 if you turn it off take keys out of ignition and leave it for a minute then re-start it it is fine,i gave it a complete service about a month ago(oils,leads,dizzy cap,filters didnt do the fuel filter as mentioned in another post) and it sorted out but now the problem has returned any advice greatly appreciated,cheers danny.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies to ensure you get the best experience. By using our website you agree to our Cookie Policy